Dostupni linkovi

U Hrvatskoj nastavljen štrajk prosvetara


U Hrvatskoj je jutros nastavljen štrajk u osnovnim i srednjim školama, kao i na fakultetima pošto u utorak nije postignut dogovor s resornim ministarstvom.

Štrajk je počeo u petak i organizovala su ga četiri sindikata obrazovanja koji traže povećanje plata zaposlenih u obrazovanju i naučnim ustanovama za četiri odsto, koliko je odobreno i zdravstvu.

Ministarstvo je juče uputilo predstavnicima sindikata pismo namjere, u kojem, među ostalim, navodi da će posle formiranja nove vlade biti nastavljeni pregovori sa svakim od sindikata pojedinačno i da će se u skladu s mogućnostima državnog budžeta razmotri sindikalni prijedlozi.

Predstavnici sindikata izrazili su uvjerenje da će vladino pismo namjere, koje je upućeno svim članovima, izazvati još veći revolt prosvetara i da će se oni u još većem broju odazvati štrajku.

U zavisnosti od odluke članstva, štrajk bi mogao da bude nastavljen do formalnog formiranja tehničke vlade, koje će uslijediti pošto predsjednica države raspiše parlamentarne izbore. To se očekuje početkom iduće sedmice.

Redovni izbori biće održani najkasnije do kraja novembra.

XS
SM
MD
LG