Dostupni linkovi

NATO snage pomažu avganistankoj vojsci u Kunduzu


Specijalne snage NATO-a poslate su u Kunduz da pomognu avganistanskim snagama da se povrati taj veliki grad na sjeveru koji je pao u ruke talibanskih pobunjenika, rekao je danas pukovnik Brajan Trajbus, portparol američkih snaga.

Jedan neimenovani zapadni vojni izvor precizirao je da se radi o elitnim američkim, britanskim i njemačkim vojnicima koji su dio kontingenta od 13.000 stranih vojnika koji se još nalaze u Avganistanu.

Talibanski borci zauzeli su prije dva dana više od polovine grada Kunduza, važnog strateškog mjesta u Avganistanu, u više koordinisanih napada.

Oni su u Kunduzu okupirali nekoliko državnih ustanova, uključujući bolnicu i zgradu suda, i podigli svoju zastavu u centru grada.

Od kada se povukao najveći dio borbenih snaga NATO-a iz Avganistana u decembru prošle godine, strani vojnici u Avganistanu imaju samo ulogu da savjetuju i obučavju avganistansku vojsku.

Pukovnik Trajbus nije rekao koliko ljudi će biti poslato i šta će biti njihova misija u Kunduzu.

Rekao je da je američka vojska u noći od utorka do srede provela još dva vazdušna udara blizu aerodroma Kunduza.

Borbe između talibana i vojske tokom noći koncentrisale su se oko aerodroma, koji se nalazi manje od 10 kilometara od centra grada.

Pad Kunduza je veliki udarac za predsjednika Ganija koji je na tom položaju tek godinu dana, kao i za avganistanske bezbjednosne snage i njihove zapadne saveznike, prije svega Vašington, koji daje najveću vojnu i finansijsku pomoć avganistanskoj vladi.

SAD su izdvojile više od 65 milijardi dolara za podršku i obuku avganistanskih snaga proteklih 13 godina, prema američkoj službi koja prati troškove Vašingtona za obnovu Avganistana SIGAR.

XS
SM
MD
LG