Dostupni linkovi

NATO: Vojska Kosova je njihova unutrašnja stvar


NATO ne odlučuje o strukturi, mandatu i misiji Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS), budućnost KBS je unutrašnja stvar lokalnih kosovskih institucija, nezvanično je rečeno listu Danas u NATO.

Povodom tvrdnje kosovskog Ministarstva spoljnih poslova da je Priština "dobila saglasnost NATO za uspostavljanje oružanih snaga" u koje treba da se transformiše sadašnja KBS, u toj vojnoj alijansi kažu da trenutno podržavaju razvoj KBS u okviru njihove izvorne misije i mandata, kroz Tim NATO za vezu i savjetovanje.

"Ukoliko mandat i misija ovih snaga evoluira, Sjevernoatlantski savjet će morati da razmotri nivo angažovanja NATO", prenosi Danas.

Na sajtu kosovskog Ministarstva spoljnih poslova ranije je objavljena izjava šefa diplomatije Hašima Tačija iz Njujorka, prema kojoj je Kosovo dobilo saglasnost NATO za formiranje oružanih snaga Kosova i da je za to sada potrebna saglasnost kosovskog parlamenta.

"Kosovo je spremno da uspostavi oružane snage Kosova, dobilo je saglasnost NATO u tom pogledu, i to sada zahtijeva saglasnost Skupštine Kosova", rekao je Tači u Njujorku, nakon razgovara sa glavnim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Biroa za političke i vojne poslove Stejt departmenta Todom Čepmenom.

Šef kosovske diplomatije i potrpedsjednik vlade u prištini izjavio je i da su uspostavljanje oružanih snaga Kosova, pristupanje Partnerstvu za mir i iniciranje političkog dijaloga sa NATO-om prioriteti Kosova u oblasti bezbijednosti.

XS
SM
MD
LG