Dostupni linkovi

Tužilaštvo BIH predložen pritvor za uhapšene u slučaju Lijanović


Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavilo prijedlog za određivanje pritvora za uhapšene u slučaju "Lijanović i drugi".

Traži se pritvor za Jerku Ivankovića Lijanovića, Suada Čamdžića, Edina Ajanovića i Merseda Šerifovića zbog postojanja osnovane sumnje da su u udruženju koje je organizirao Lijanović počinili krivično djelo- udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja, saopšteno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Postoji osnovana sumnja da je Jerko Ivanković Lijanović, kada je preuzeo funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlašćenja, postupajući suprotno interesima službe i odredbama zakonske i podzakonske regulative i propisa, organizirao udruženje u kojem su bili Čamdžić, Ajanović, Šerifović i druge njemu odane osobe iz strukture Narodne stranke radom za boljitak.

Udruženje je organizovano kako bi uslovljavali poljoprivrednike u Tuzlanskom kantonu i Federaciji BiH, koji su bili korisnici ili potencijalni korisnici podsticaja u poljoprivredi, da njima isplaćuju polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini, kao i da im sugerišu načine lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi, istaknuto je u saopćenju.

Radi se isplatama podsticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini, za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

U ovom periodu su, uslovljavanjem poljoprivrednika koji su im isplaćivali polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini, sebi pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 760.000 KM, te su također pokušavali da uslove poljoprivrednike i za veći iznos novca na što pojedinci nisu pristajali, stoji u saopćenju.

U saopštenju se navodi da u naredbi o provođenju istrage je navedeno da je Jerko Ivanković Lijanović, kao organizator udruženja i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, a s te pozicije zadužen i za potpisivanje svih rješenja o isplatama podsticaja, učestvovao u svim radnjama uslovljavanja poljoprivrednika, dok su Čamdžić, Ajanović i Šerifović učestvovali u pojedinim radnjama za koje su osumnjičeni.

Radi se o poljoprivrednim proizvođačima na području Gradačca, Kalesije, Gračanice, Visokog i Kaknja.Osumnjičeni jučer predati u nadležnost Tužilaštva, donesena je naredba o provođenju i istrage i ispitani su u prostorijama Tužilaštva.

Istraga u ovom predmetu će biti intenzivna i u narednom periodu, saopšteno je iz kantonalnog Tužilaštva.

XS
SM
MD
LG