Dostupni linkovi

Počela kudska ofanziva na IS u okolini Kirkuka


Kurdske snage započele su danas ofanzivu protiv militanata "Islamske države" na sjeveru Iraka i kako javlja Reuters istjerale iz nekoliko sela iz okoline Kirkuka.

Napad je počeo u ranim jutarnjim satima, saopštio je kurdski vojni izvor. Kurdi namjeravaju da osvoje Al-Guru, na zapadu Kirkuka, koja se nalazi u pravcu Havijaha, bastiona "Islamske države".

Kurdi su preuzeli potpunu kontrolu nad Kirkukom prošlog ljeta, kada su irački vojnici napustili svoje položaje u gradu i oko njega, a militanti "Islamske države" osvojili trećinu države.

Tokom nekoliko ofanziva, kurdski borci pešmerge proširili su tampon zonu oko grada i tokom proteklih šest mjeseci očistili teritoriju veću od 530 kvadratnih kilometara, saopštio je izvor iz regionalnog savjeta bezbjednosti.

Osim osvojene teritorije oko Kirkuka, linija razgraničenja između pešmergi i "Islamske države" mjesecima se nije pomjerala.

Militanti "Islamske države" nisu bili u mogućnosti da preuzmu teritoriju od pešmergi pošto je koalicija pod vođstvom SAD započela bombardovanje pobunjenika.

Kurdi već kontrolišu većinu teritorije za koju tvrde da im pripada i rijetko napadaju pretežno arapska sela i gradove i to samo onda kada postoji direktna prijetnja po njihovu teritoriju.

XS
SM
MD
LG