Dostupni linkovi

Češki vojnici i policajci uvežbavaju zaštitu granica od izbeglica


Na češku granicu sa Austrijom izašlo je jutros 300 policajaca i 500 vojnika da uvežbaju zaštitu granice ukoliko bi izbeglički talas sa Bliskog istoka promenio trasu i krenuo ka Nemačkoj preko Češke, koju za sada izbeglice zaobilaze.

Šef češke policije Tomaš Tuhi rekao je na početku zajedničkih vežbi da će se policajci i vojnici tokom dana prebaciti na sve granične prelaze a vežbaće i na zelenoj granici.

"Nećemo zatvarati granice. Saobraćaj i promet odvijaće se na granicama normalno", kazao je Tuhi.

"Vojnici su prošli kurs intervencija u masi. Priprema je važna, zato što je to psihički vrlo zahtevno, da u intervenisanju ne preteraju ili suprotno da ne budu bespomoćni. Pogledajte prizore kada su Madjari upotrebili suzavac i vodene topove", kazao je ranije o vežbama ministar odbrane Martin Stropnjicki.Češka armija spremna je da izdvoji 2.600 vojnika za zaštitu granica pred stihijskim talasom izbeglica i imigranata, ukoliko bi ih zatvaranje granica drugih zemalja nateralo da promene trasu i prodju preko Češke koju su do sada zaobilazili.

Tokom prošle sedmice češke vlasti zadržale su svega 137 izbeglica i osam švercera, ali već sada češki predsednik Miloš Zeman zahteva od vlade da izvede i vojsku ;na granice i spreči bilo kakvu šansu da izbeglice udju na teritoriju Češke.

Granica Češke sa Austrijom duga je 464 kilometara i ima 20 graničnih prelaza.

XS
SM
MD
LG