Dostupni linkovi

Mogerini i Kurc o predlogu za rešavanje sirijske krize


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je da bi pregovori o okončanju rata u Siriji mogli da se vode po modelu pregovora o iranskom nuklearnom programu, dok je šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc predložio da u te pregovore na početku bude uključen i sirijski predsednik Bašar el Asad.

Mogerinijeva je u Njujorku, gde je u toku zasedanje Generalne skupštine UN, rekla da je jedan od formata i onaj koji je bio primenjen u pregovorima o iranskom nuklearnom programu koji su se vodili između Irana i šest svetskih sila – SAD, Rusije, Kine, Britanije, Francuske i Nemačke, a koji su okončani sporazumom u julu.

Takvi pregovori mogli bi da budu opcija i za rešavanje sirijskog problema, rekla je Federika Mogerini posle sastanka u Njujorku na kojem su se predstavnici tih sedam zemalja sastali kako bi razmotrili tehnička pitanja u vezi sa implementacijom sporazuma iz Beča.

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je da evropske zemlje sve više razmatraju mogućnost kako bi sirijski režim mogao da se uključi u ; pregovore i predložio kompromis koji bi uključivao, ali samo kratkoročno, i predsednika Bašara el Asada.

Kontakt grupa koja bi nastojala da uspostavi mir u Siriji morala bi u pregovore da uključi i SAD i Saudijsku Arabiju, koje su protiv El Asadovog uključivanja, kao i Rusiju i Iran, koje ga podržavaju.

On je rekao da bi režim Bašara el Asada trebalo da ima mesto za pregovaračkim stolom, bar na početku, međutim neće biti u rukama sirijskog predsednika da određuje budućnost Sirije ukoliko se Rusija i Iran slože sa Zapadom o formuli sirijske budućnosti prihvatljivoj obema stranama.

XS
SM
MD
LG