Dostupni linkovi

Putin i Obama razgovarali iza zatvorenih vrata


Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je poslije razgovora s predsjednikom SAD Barakom Obamom u Njujorku da Rusija ne isključuje mogućnost uključivanja u vazdušne napade protiv militanata Islamske države u Siriji, ali da neće slati kopnene snage u tu zemlju.

Putin i Obama su se sastali na marginama Generalne skupštine UN. To je bio njihov prvi zvanični susret u posljednje dvije godine, a ruski predsjednik je rekao nakon 90-ominutnog sastanka da je razgovor bio "konstruktivan i otvoren".

Putin je, međutim, rekao da postoje neslaganja o tome kako treba okončati rat u Siriji u kojem je do sada bilo više od 240.000 mrtvih.

"Imam najdublje poštovanje za svog američkog kolegu i francuskog kolegu (Fransoa Olanda), ali oni nisu sirijski državljani i ne treba da budu umiješani u izbor lidera druge zemlje", rekao je Putin.

"Razmišljamo o tome kako dodatno da pomognemo sirijskoj vojsci. Ali, kad je riječ o kopnenim operacijama, nema govora o učestvovanju ruskih vojnika", rekao je Putin.

Neimenovani američki izvori su rekli poslije susreta Obame i Putina da postoji "zajednička želja" da se pronađe rješenje za rat u Siriji, ali da se predsjednici ne slažu o pitanju eventualne političke tranzicije u toj zemlji.

SAD, Francuska i druge zapadne zemlje smatraju da se kriza u Siriji može riješiti samo odlaskom sa vlasti predsjednika Bašara al-Asada, dok Rusija smatra da se bez njega i snaga lojalnih vlastima u Damasku ne može suzbiti ekstremistička Islamska država.

XS
SM
MD
LG