Dostupni linkovi

Crna Gora: Krivična prijava protiv ministra policije


Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) podnijela je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Raška Konjevića zbog registracije nevladine organizacije Dukljanska akademija nauka i umjetnosti (DANU).

Krivična prijava podnesena je zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi, piše podgorički "Dan".

U krivičnoj prijavi, koju je tužilaštvu podnio predsjednik CANU Momir Đurović, navodi se da je Konjević, registracijom DANU, prekoračio ovlašćenja i nezakonito vršeći službene funkcije pogazio zakletvu koju je dao u Skupštini Crne Gore.

U prijavi se dodaje da Konjević, i pored izričite zakonske zabrane da odrednicu "akademija nauka i umjetnosti" ne mogu koristiti druga pravna lica osim CANU, nije donio rješenje o oglašavanju sporne odluke ništavnom ni nakon više zahtjeva i pisanih upozorenja.

"Ministar unutrašnjih poslova je ovim radnjama iskoristio službeni položaj, odnosno ovlašćenja ne radi interesa i ciljeva zakona, odnosno njegovog ostvarivanja, već radi ostvarivanja subjektivnog ili interesa trećeg lica na štetu države", navodi se u krivičnoj prijavi.

XS
SM
MD
LG