Dostupni linkovi

Srbija: Usvojene izmene Zakona o PDV


Većinom glasova Skupština Srbije je danas usvojila izmene izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV), o hipoteci, o republičkim administrativnim taksama.

Usvajanjem izmena Zakona o PDV, strana licima koja posluju u Srbiji, sada će se evidentirati kao obveznici PDV-a i ostvarivaće sva prava kao da su na teritoriji EU, po potpuno jednakim uslovima kao i domaća pravna lica.

Izmenama je smanjen PDV sa 20 na 10 odsto na smeštaj svim ugostiteljskim objektima i prevoz putnika u međugradskom i međunarodnom saobraćaju, kao i usluge u građevinarstvu.

Poslanici opozicije bili su tokom načelne rasprave mišljenja da Vlada Srbije izmenama hoće "na mala vrata" da poveća poresku stopu, dok su iz vladajuće većine to negirali i poručili da izmene seta finansijskih zakona predstavljaju direktan podsticaj poboljšanju poslovnog ambijenta.

Skupština u ponovnom odlučivanju nije usvojila Zakon o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike Srbije, čime taj zakon zvanično nije usvojen. Odlukom 158 poslanika Skupstina Srbije nije prihvatila zakon u načelu.

XS
SM
MD
LG