Dostupni linkovi

BiH: Uhapšen aktualni kantonalni i jedan bivši ministar


Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK)i pripadnici Federalne uprave policije, u kontinuiranoj koordinaciji i suradnji, danas su proveli akciju i pretrese na većem broju lokacija u FBiH.

Slobode su lišeni Jerko Ivanković Lijanović-bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i potpredsjednik Narodne stranke radom za boljitak (NSRZB) , Suad Čamdžić-savjetnik ministra u prethodnom sazivu Vlade FBiH, Mersed Šerifović-dopredsjednikNSRZB i predsjednik kantonalnog odbora ove stranke u Tuzlanskom kantonu, Edin Ajanović-bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u vladi Zuzlanskog kantona i trenutno ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj u istom kantonu, te još jedna osoba iz Odžaka koja je bila zadužena za praćenje efekata novčane podrške u poljoprivredi u FBiH.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva TK, Lijanović je osumnjičen da je, dok je obavljao funkciju ministra u vladi FBiH, organizirao udruženje, u kojem su bile i ostale osumnjičene osobe, radikrivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja a u vezi s isplatom podsticaja u poljoprivredi na području Tuzlanskog kantona i šire u FBiH u periodu od najmanje tri godine, od 2011. do kraja 2014. godine.

XS
SM
MD
LG