Dostupni linkovi

Izbori u Kataloniji kao referendum o otcepljenju


U španskoj pokrajini Kataloniji su u nedelju ujutro otvorena birališta na regionalnim parlamentarnim izborima koji se doživljavaju kao referendum o otcepljenju tog bogatog regiona od Španije, ukoliko se birači većinski opredele za stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije.

Glasačka mesta u tom regionu na severoistoku Španije sa 7,5 miliona stanovnika biće zatvorena u 20 časova.

Prema poslednjim anketama, borci za nezavisnost mogli bi da osvoje tesnu većinu i u tom slučaju, kako su najavili, Katalonija bi jednostrano proglasila nezavisnost u roku od 18 meseci.

Za nezavisnost se zalažu dve koalicije - "Zajedno za da", na čijem čelu je aktuelni predsednik Katalonije Artur Mas, i koalicija radikalne levice "Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP)", koja zagovara otcepljenje od EU i Trojke, a koja bi, po procenama posmatrača, mogla da bude "jezičak na vagi" u budućoj preraspodeli snaga.

S druge strane, koalicija "Katalonija, da mi mozemo", koju čine levičarski Podemos i katalonska Zelena socijalistička partija, zagovaraju federalnu Španiju i održavanje referenduma kako bi se rešilo nacionalno pitanje u Kataloniji.

Partijama koje se zalažu za nezavisnost Katalonije potrebno je 68 od ukupno 135 mesta u parlamentu da bi mogli da nastave da se bore za ostvarenje svog cilja, prenosi Rojters.

U tom slučaju, Mas obećava da će "progurati secesiju" pokrajine, u kojoj živi oko 7,5 miliona ljudi i koja ostvaruje petinu španske proizvodnje.

XS
SM
MD
LG