Dostupni linkovi

Ajatolah: Saudijska Arabija da se izvini zbog tragedije na hadžiluku


Iranski vrhovni verski vođa, ajatolah Ali Hamnei, izjavio je danas da bi Saudijska Arabija trebalo da se izvini zbog smrtonosnog stampeda u kojem je tokom hadžiluka u blizini muslimanskog svetog grada Meke poginulo 769 hodočasnika.

"Ova nesreća neće biti zaboravljena i države će se ozbiljno angažovati da otkriju šta se dogodilo. Umesto da optužuju ovog ili onog, Saudijci bi trebalo da preuzmu odgovornost i izvine se muslimanima i porodicama žrtava", rekao je Hamnei, a preneo Rojters.

Zvanični Teheran je saopštio da je u stampedu u saudijskom gradu Mini 24. septembra poginulo najmanje 144 građana Irana, a još oko 300 se vodi kao nestalo, među kojima je i bivši ambasador Irana u Libanu Gazanfar Roknabadi.

"Islamski svet ima puno pitanja. Smrt više od 1.000 ljudi nije mala stvar. Muslimanske zemlje bi trebalo da se fokusiraju na to", rekao je Hamnei, a objavljeno je na njegovom sajtu.

Do tragedije je došlo kad su se dve velike grupe hodočasnika sudarile na raskrsnici u Mini, na putu ka Džamaratu, gde hodočasnici simbolično kamenuju đavola.

Predsednik Irana Hasan Rohani zatražio je sinoć u obraćanju Ujedinjenim nacijama pokretanje istrage o toj nesreći.

XS
SM
MD
LG