Dostupni linkovi

Irak sarađuje sa Rusijom, Iranom i Sirijom protiv IS


Irački vojni zvaničnici sarađuju na obaveštajnom i bezbednosnom planu sa Rusijom, Iranom i Sirijom kako bi se suprotstavili pretnji džihadista iz Islamske države, saopštile su iračke vlasti.

Dogovor o saradnji postignut je usled "povećane zabrinutosti zvanične Moskve zbog učešća hiljada terorista iz Rusije u krivičnim delima na strani Islamske države", saopštila je sinoć komanda za zajedničke operacije iračke vojske, preneo je Rojters.

Ta saradnja bi mogla da obezbedi Rusiji više uticaja na Bliskom Istoku, ocenjuje britanska agencija, podsećajući da je ta zemlja poslednjih nedelja povećala svoje vojno prisustvo u Siriji, dok istovremeno vrši pritisak da zvanični Damask bude uključen u međunarodne napore u borbi protiv IS, što Vašington odbija.

Irački zvaničnici su prethodno u petak negirali izveštaje da su ruski, sirijski i iranski vojni komandanti u Bagdadu osnovali jedinicu za saradnju, koja treba da sarađuje sa šiitskim snagama, najvažnijim učesnicima u borbi Iraka protiv radikalnih sunitskih militanata iz redova Islamske države.

Irački ministar spoljnih poslova Ibrahim al-DŽafari je u NJujorku u petak izjavio da njegova zemlja nije angažovala ruske vojne savetnike za pomoć iračkim snagama, ali je pozvao koaliciju na čelu sa SAD da bombarduje više ciljeva IS u Iraku.

XS
SM
MD
LG