Dostupni linkovi

Ambasador Norveške: Srbija se prema izbeglicama ponaša u skladu sa evropskim vrednostima


Ambasador Norveške Arne Bjornstad izjavio je da se Srbija prema izbeglicama sa Bliskog istoka i Afrike ponaša u skladu sa pravim evropskim vrednostima i da će joj zato Norveška i dalje pomagati.

"Prijatelji su tu da pomognu kad zatreba, a ne samo da vas tapšu po ramenu kada je sve u redu. Norveška je mala zemlja, nemamo previše birokratije i takvi smo, više volimo da radimo nego da pričamo. Takođe, imamo dobro razrađen sistem hitnog reagovanja na vanredne situacije", izjavio je Bjornstad za list Blic.

Norveška je Srbiji poklonila 6,5 miliona evra za pomoć u izbegličkoj krizi.

Govoreći o sporu Hrvatske i Srbije, ambasador je rekao da nije njegov posao da ocenjuje odgovornost zemalja u regionu, ali da je potpuno jasno da je blokada na granici dovela do ozbiljnih ekonomskih gubitaka i da zbog toga treba pronaći rešenje bez odlaganja.

Bjornstad, takođe, nije želeo da direktno odgovori na pitanje o zatvaranju mađarske granice protiv izbeglica.

"Daću vam diplomatski odgovor: 'Mi se u Norveškoj ne bismo tako ponašali. Trebalo bi da bude jasno da se ogradama i bodljivakom žicom ljudi koji beže od rata neće sprečiti da stignu do cilja. U svakom slučaju, Srbija se ponašala ispravno", rekao je norveški ambasador.

XS
SM
MD
LG