Dostupni linkovi

Zarif i Mogherini spremni da 'sarađuju' za mirno rješenje


Šefica evropske diplomatije i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Džavad Zarif su se složili da sarađuju da bi doprinijeli okončanju rata u Siriji, na susretu u New Yorku.

Mogherii i Zarif su se sastali u petak na margini samita o razvoju u UN-u, prema saopćenju službi Mogherini.

Oni su "naglasili potrebu okončanja rata u Siriji" i "rekli da su spremni da sarađuju u okviru napora koje vodi UN", od kojih posrednik Staffan de Mistura pokušava pronaći političko rješenje sukoba. Razgovarali su i o načinu doprinosa okončanju sukoba, dodaje se u saopćenju.

Iran, regionalna sila, jedan je od glavnih protagonista sirijskog sukoba po njegovoj podršci režimu Bašra el-Assada.

Teheran je zaključio u julu s velikim silama historijski sporazum o njegovom nuklearnom programu. Zapad se nada da će ovo približavanje potaknuti Irance da se pokažu kooperativnijim u sirijskom pitanju, ali trenutno Teheran nije dao konkretne znakove svoje volje za saradnju.

Zarif bi se trebao sastati u subotu u New Yorku s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem da bi razgovarali posebno o Siriji.

Sirijski sukob bi trebalo da bude jedna od glavnih tema u Generalnoj skupštini UN-a i susretima iza kulisa između svjetskih lidera koji se organiziraju ovom prilikom narednih dana.

XS
SM
MD
LG