Dostupni linkovi

Čavić: Referenduma u RS nema do marta 2016.


Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić tvrdi da bi referendum u Republici Srpskoj o pravosuđu u Bosni i Hercegovini mogao da bude održan tek polovinom marta naredne godine ili u ljeto, i to samo ako nadležni sudovi potvrde da se izjašnjavanje građana u RS-u i može da se dogodi.

Ističući da se 'sapunica' zvana referendum u RS 'nastavlja', Čavić je na pres-konferenciji optužio vladajuću koaliciju u RS da im referendum „služi za prepadanje partnera u BiH i Evropskoj komisiji radi postizanja nekih novih benefita oko mogućih rješenja kroz strukturalni dijalog o pravosuđu BiH“.

Također, pričom o referendumu skreću pažnju i s teške ekonomske situacije u RS.

Čavić je podsjetio da je prije dva dana u 'Službenom glasniku RS' objavljena odluka Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a, kojom je odbijen veto Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a na odluku o referendumu, ali se još ne zna kada će biti objavljena i skupštinska odluka o referendumu.

Istovremeno moguće je, kaže, da uslijedi i veto Bošnjaka na odluku o formiranju Komisije za provođenje referenduma u RS-u, što znači da bi do pravosnažnosti te odluke moglo doći tek polovinom marta.

Vlast u RS-u je optužio da je zbog 'kupovine vremena' razdvojila odluku o referendumu i formiranje komisije koja treba da ga provede te time 'svjesno' prekršila zakon.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG