Dostupni linkovi

Sirija: Ruski teretni avioni sletjeli u Latakiju


Najmanje 15 ruskih teretnih aviona koji su prevezli "opremu i osoblje" sletjelo je u dvije posljednje sedmice u vojnu bazu na zapadu Sirije koja je u ratu, saopćio je za novinsku agenciju AFP vojni izvor.

"Već dvije sedmice i do subote ujutro, po jedan ruski teretni avion sleti svako jutro u vojnu bazu Hmeimim - u pokrajini Latakija, najvećem uporištu režima sirijskog predsjednika Bašara el-Assada", saopćio je ovaj izvor, želeći da ostane neimenovan.

Prema njemu "najmanje 15 aviona ovog tipa, s bojama ruske zastave, prevezlo je opremu i osoblje" u ovu bazu koja se nalazi na civilnom i vojnom aerodromu Basel el-Assad, 25 kilometara južno od grada Latakija.

Avione su u slijetanju i polijetanju pratili borbeni avioni "za zaštitu", precizirao je on.

"Kamioni srednje tonaže zatim dolaze da istovare avione i onda transportiraju teret izvan aerodroma", prema istom izvoru.

Već nekoliko sedmica, Washington je zabrinut zbog pojačanog prisustva Rusije u Siriji s borbenim avionima, sistemom za zračnu odbranu i modernom opremom, od kojih se jedan dio prodaje sirijskoj vojsci u ratu protiv pobunjenika više od četiri godine.

Jedan sirijski visoki zvaničnik je rekao AFP-u da je vojna umiješanost Rusije "na prekretnici".

Sjedinjene Američke Države su saopćile da one prihvataju rusku inicijativu za jačanje borbe protiv ekstremističke grupe Islamska država (IS), ali se plaše da Rusi žele ojačati režim predsjednika Assada i da napadaju sirijske, kurdske i umjerene snage koje podržava Washington.

XS
SM
MD
LG