Dostupni linkovi

U nedelju polaganje kamena-temeljca za Beograd na vodi


U Beogradu će u nedelju biti položen kamen-temeljac za izgradnju prve dve stambene kule iz projekta Beograd na vodi koji treba da bude realizovan u roku od 30 godina.

Ugovorne strane u tom projektu su Vlada Srbije, preduzeće Beograd na vodi iz Beograda i Belgrejd voterfront kapital investments kao stratateški partner i Al Mabar internešnel investment iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao garant. Kompanije iz UAE zastupa Mohamed Alabar.

Po ugovoru, potpisanim krajem aprila ove godine, Vlada Srbije ima 32 odsto, a strateški partner Belgrejd voterfront kapital investments ima 68 odsto vlasništva u preduzeću Beograd na vodi, koje će formalno realizovati projekat. Stambeno-poslovni kompleks u okviru Beograda na vodi trebalo bi da bude izgrađen na 98 hektara zemljišta na desnoj obali Save, blizu centra grada, a vrednost projekta je 3,5 milijardi evra.

U ugovoru je navedeno da će delovi zemljišta biti dati u zakup firmi Beograd na vodi na 99 godina, bez naknade. Prednost pri izboru izvođača radova, po ugovoru, imaju kompanije iz Srbije, ako ponude isti uslove i kvalitet radova kao inostrane firme. Srbija i Grad Beograd imaju obavezu da

izgrade neophodnu komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu do granica projekta Beograd na vodi. U ugovoru se navodi i da su se "članovi društva (Beograd na vodi) sporazumeli da nastoje da 50 odsto projetka bude realizovano u roku od 20 godina", a čitav projekat za 30 godina.

Najavljeno je da će u vreme polaganja kamena temeljca za prve objekte na lokaciji Beograda na vodi, u 15.30, biti organizovani protesti građana koji se protive tom zajedničkom poslu Vlade Srbije i investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata jer smatraju da su ugovoreni uslovi na štetu Srbije.

XS
SM
MD
LG