Dostupni linkovi

Obama pohvalio Boehnera kao "dobrog čovjeka"


Američki predsjednik Brack Obama pohvalio je odlazećeg predsjednika amerikog Kongresa republikanca Johna Boehnera kao "dobrog čovjeka" i patriotu koji drži datu riječ predsjedniku.

To je reakcija američkog predsjednika na najavljenu ostavku Boehnera u oktobru.

Obama je rekao da se nada da će sljededeći predsjedavjući Predstavničkog doma SAD shvatiti da političari mogu imati velike razlike, ali da ne treba da blokiraju vladu i rizikuju posljedice po američku ekonomiju zbog tih neslaganja.

Ovim se Obama refereirao na prijetnje Reublikanaca da će blokirati vladu zbog finasiranja ženskog zdravstvenog osiguranja za organizaciju Planirano roditeljstvo.

Obama je rekao da je razgovarao sa Boehnerom nakon najavljene ostavke u petak. Kako je rekao, Boehner je razumio da u vladi ne možeš dobiti 100 posto onoga što tražiš i da se mora sarađivati sa ideoliškim oponentima da bi stvari funkcionisale.

Boehner je bio pod pritiskom konzervativnog krila svoje partije i naročito zbog vladinog finansiranja projekta Planiranja roditeljstva, kojeg Republikanci obaruju pod pritiskom aktivista koji se protive abortusu.

Najava da John Boehner napušta Kongres stiže dan nakon što je u Predstavničkom domu obraćanje imao papa Franjo, prvi poglavar Svete stolice koji se u istoriji obratio američkom Kongresu.

Boehner je juče tokom obraćanja pape bio vrlo emotivan i dva puta su mu potekle suze.

BBC navodi da je Boehner "hodao po ivici noža" godinama, pokušavajući da balansira svoje obaveze u Kogresu sa tvrdokornom konzervativnom frakcijom u stranci i njihovim zahtjevima koji su težili konfrontaciji sa Demokratama, budući da su oni kompromise kojima je težio doživljavali kao slabost.

Boehner je bio na čelu Kongresa od janura 2011.

XS
SM
MD
LG