Dostupni linkovi

Švajarsko tužilaštvo otvorilo istragu protiv Blattera


Tužilaštvo Švajcarske otvorilo je istragu za kriminal protiv prvog čovjeka Svjetske fudbalske organizacije FIFA-e, Seppa Blattera.

Kancelarija Vrhovnog državnog tužica saopštila je da Blattera sumnjiči za kriminalne aktivnosti u dodjeljivanju TV prava i za "nelojalnu isplatu" prvom čovjeku UEFA-e Michelu Platiniju.

Blatter je priveden na saslušanje a njegove kancelariju su pretresene, navedeno je.

FIFA je saopštila da sarađuju u ovom istražnom postupku.

Blatter je na čelu FIFA-e već u petom mandatu koji je dobio krajem maja ove godine i pored toga što je dva dana prije izborne skupštine FIFA-e pod optužbama američkog Tužilaštva za korupciju i mito uhapšeno sedam visokih zvaničnika te organizacije, Blatterovih bliskih saradnika.

Oni se terete da su primali mito i učestvovali u koupciji u vrijednosti većoj od 150 miliona dolara u roku od 24 godine.

Blatter je tada dematovao da ima bilo kakve veze sa zloupotrebama za koje su se teretili njegovi saradnici.

Dva dana po izboru, pod pritiskom međunarodne javnosti i sportske i političke, ali i velikih spaonzora koji su najavili povlačenje Blatter je saopštio da će u decembru napustiti čelnu fukciju u FIFA-i.

U novoj istrazi, tužilaštvo Švajcarske navodi da je riječ o ugovoru za TV prava u kojima je Blatter potpisao ugovor sa bivšim šefom fudbalske organizacije Kariba, Jackom Warnerom 2005., kojeg inače tereti američko tužilaštvo u njihovoj istrazi.

"Švajcarska kriminalistička procedura protiv predsjednika FIFA-e Josepha Blattera otvorena je zbog sumnji u kriminalni nedozvoljni menadžemnt i alternativno za pronevjeru" navodeno je u saopštenju.

Blatter se takođe sumnjiči da je izvršio "nelojalnu uplatu" od dva miliona švajcarskih franaka Michelu Platiniju, predsjedniku UEFA-a, takođe je saopšteno.

Uplata je bila "na račun FIFA-e, a to je provedeno u djelo između januara 1999 i juna 2012".

Blattera bi prema mnogim očikivanjima na čelo FIFA-e trebalo da naslijedi upravo Platini.

XS
SM
MD
LG