Dostupni linkovi

Švedska bi za smještaj izbjeglica mogla koristiti i stare zatvore


Švedska bi mogla da iskoristi ispražnjene zatvore i vojne kasarne za smještaj rekordnog broja izbjeglica, saopšteno je danas iz švedske Vlade.

Švedski ministar za migraciju Morgan Johanson rekao je da Švedska može da smjesti 7.000 azilanata, koji sedmično pristižu u luke i na stanice, ali će biti u problemu ako oni nastave da stižu tim tempom duži period.

"Suočeni smo sa najvećim prilivom izbjeglica od Drugog svjetskog rata. Ukoliko se ovako nastavi sedmicu za sedmicom, onda će nam trebati dodatni smještaj", naglasio je Johanson.

Švedska politika prema azilantima mnogo je povoljnija nego u ostalim članicama EU, zbog čega je jedna od glavnih destinacija za ljude koji bježe od rata i nasilja na Bliskom istoku i Africi. Sirijci u Švedskoj imaju automatsko pravo na trajni boravak.

Agencija za migracije je u julu predvidjela da će Švedska ove godine primiti 74.000 zahtjeva za azil, ali će, zbog obima krize, taj broj, najvjerovatnije, biti mnogo veći.

Švedska Vlada zato planira da izradi spisak imovine u vlasništvu države i državnih kompanija u kojim bi mogla smjestiti izbjeglice. Na toj listi nalaze se kasarne i prazni zatvori.

XS
SM
MD
LG