Dostupni linkovi

Miščević: Potvrđeno otvaranje poglavlja za Srbiju do kraja godine


Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević izjavila je danas u Novom Sadu da je potvrđeno da do kraja ove godine Srbija može da otvori prva poglavlja.

“Očekujemo, a i imamo u ovom momentu zaista jako dobre naznake i potvrde da do kraja godine možemo otvoriti ne samo poglavlje 35, koje se odnosi na praćenje normalizacije svega dogovorenog između Beograda i Prištine, nego i neka druga poglavlja”, istakla je Miščević.

Učestvujući u radu konferencije “Regionalni ugao EU integracija-AP Vojvodina u procesu pristupanja Republike Srbije EU”, ona je napomenula da proces pregovaranja nije samo povezan sa Kosovom, već se prije svega odnosi na unutrašnje reforme.

Napominjući da je pregovaranje sa EU “visoko politički proces”, jer zavisi od konsenzusa svih 28 članica, ona je istakla da je otvaranje pregovora moguće samo kada je taj konsenzus postignut i dodala da je Srbija dobila “zeleno svetlo” za akcione planove poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava.

“Vladavina prava je kičma demokratskog društva i neophodan element ne samo za stabilnost države, nego i za nas kao građane Srbije”, naglasila je Miščević i dodala da ta dva sad kreću u proceduru usvajanja u EU, “kako bismo, nakon otvaranja prvih poglavlja, i njih otvorili”.

XS
SM
MD
LG