Dostupni linkovi

Njemačka: Trećina azilanata ima lažno sirijsko državljanstvo


Njemački zvaničnici objavili su podatak da je čak trećina onih koji podnose zahtjev za azil u toj zemlji iznijela lažne tvrdnje o svom sirijskom porijeklu, javlja Anadolu Agency (AA).

Od početka ove godine u Njemačku je došlo na stotine hiljada izbjeglica iz Afrike i sa Bliskog istoka u potrazi za utočištem.

Iz Berlina su naglasili kako će za sada odustati od vraćanja Sirijaca u evropske zemlje iz kojih su došli, što je legitimno po propisima Evropske unije.

"Naše procjene govore da čak 30 odsto onih koji podnesu zahtjev za azil u Njemačkoj i tvrde da su Sirijci to uopšte nijesu", rekao je Tobias Plate, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke.

Lideri u Njemačkoj i drugim članicama EU posljednjih dana sve češće i jasnije ističu da će legitimni zahtjevi tražioca azila biti odobreni, ali upozoravaju da će odbiti utočište ekonomskim migrantima koji dolaze u Evropu nakon poziva najvišeg njemačkog zvaničnika za migraciju koji je globalno prihvaćen kao politika "otvorenih vrata".

Činjenica da migranti masovno uništavaju svoje dokumente na putu prema EU je postala opšteprihvaćena, ocjenjuju njemački mediji.

XS
SM
MD
LG