Dostupni linkovi

Skok akcija VW-a uoči imenovanja novog direktora


Akcije nemačkog automobilskog giganta Folksvagena (VW) su jutros na Frankfurtskoj berzi porasle za više od 4,0 odsto, uoči očekivanog imenovanja novog generealnog direktora kompanije.

Nadzorni odbor VW-a, koji se sastoji od 20 članova i ima ovlašćenje da angažuje i otpušta čelne ljude u kompaniji, trebalo bi da danas imenuje novog generalnog direktora, nakon što je Martin Vinterkorn pre dva dana podneo ostavku na tu funkciju zbog skandala oko lažiranja stvarnog nivoa zagađenja vazduha.

Akcije VW-a, koje su se u protekla dva dana blago oporavile od nezapamćenih

gubitaka sa početka nedelje, skočile su jutros na 117,0 evra u prvih nekoliko minuta trgovanja, što je porast od 4,3 odsto u odnosu na cenu sa zatvaranja trgovanja od prethodnog dana.

Direktor VW-ove filijale Porše, 62-godišnji Matijas Miler je, kako se ocenjuje, favorit za funkciju generalnog direktora Folksvagena, ali se u Nemačkoj takođe pominju i neki drugi kandidati, kao što su direktor Audija Rupert Štadler (52), zatim relativno novi član VW-a koji je prethodno radio za BMW Herbert Dis (56) i šef VW-og odeljenja za komercijalna vozila koji je nedavno došao iz Dajmlera Andreas Renšler (57), navodi američka agencija AP.

XS
SM
MD
LG