Dostupni linkovi

Roma prajd u Beogradu


U Beogradu je danas održan prvi "Roma prajd" koji su predstavnici romske zajednice i nekoliko nevladinih organizacija organizovali kako bi ukazali na problem izražene diskriminacije i siromaštva među pripadnicima ove nacionalne manjine.

Povorka uz romske zastave i muziku pošla je ispred zgrade Vlade Srbije, a završiće se ispred "Mikser hausa", gde počinje Festival romske kulture i aktivizma.

"Okupili smo se da promovišemo našu kulturu. Kultura i tradicija su naš najbolji zaštitni znak", kazao je član organizacionog odbora Festivala romske kuture Dragan Gračanin.

On je istakao da su problemi romske zajednice višestruki.

"Sve veći broj Roma završava fakultete, a u toj populaciji i dalje postoji 95 odsto radnosposobnog stanovništva koje nigde ne radi. Među Romima je za 20 godina kraći životni vek nego među ostatkom staovništva. Uslovi života tog stanovništva su katastrofalni", ukazao je Gračanin.

On je podvukao da je potrebno sistemski rešiti probleme Roma, a jedan od koraka je donošenje zakona koji sprečava prinudno iseljavanje bez trajnog smeštaja.

"Roma prajd" su u znak solidarnosti podržali predstavnici Parade ponosa.

"Mislim da je obaveza svakog građanina da podrži svaku zajednicu koja je ranjiva i diskriminisana u Srbiji. Nedostaje nam solidarnosti. Ovo je protest protiv diskriminacije, a u znak solidarnosti s našim sugrađanima", kazao je član organizacionog odora Parade ponosa Goran Miletić.

"Roma prajd" podržala je i predstavnica Evropskog parlamenta Soraja Post koja je istakla da Rome treba uključiti u sve društvene tokove i omogućiti im ravnopravne uslove života.

XS
SM
MD
LG