Dostupni linkovi

Imenovane sudije za granični spor Hrvatske i Slovenije


Arbitražni sud u Hagu imenovao je danas dvojicu novih sudija koji će u arbitraži o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije zameniti hrvatskog predstavnika Budislava Vukasa i slovenačkog Jerneja Sekolca.

Za slovenačkog predstavnika u arbitraži imenovan je Norvežanin Rolf Einar Fife, a za hrvatskog Švajcarac Nikolas Mihael, preneli su danas slovenački i hrvatski mediji.

Tom odlukom arbitražni sud za rešavanje hrvatsko-slovenačkog graničnog spora ponovo je kompletiran, posle afere "Pirangejt" zbog koje je slovenački sudija podneo ostavku a Hrvatska saopštila da se povlači iz arbitraže.

Afera je izbila krajem jula pošto su jedan beogradski i jedan zagrebački list objavili kompromitujuće transkripte i audio-snimke koji potvrđuju kontakte slovenačkog člana Arbitražnog suda, Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred tim sudom, Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova, odnosno kako se dogovaraju o iznošenju argumenata i o tome kako da utiču na ostale sudije u postupku o pomorskoj granici Hrvatske i Slovenije u Piranskom zalivu.

Sekolec i Drenik su podneli ostavke, a Slovenija je imenovala novog arbitra, dok je Hrvatska odlučila da izađe iz arbitraže.

Arbitražnim sporazumom koji su premijeri Hrvatske i Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor, potpisali novembra 2009. godine, predviđeno je uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, uz vezu Slovenije sa otvorenim morem i korišćenje relevantnih morskih područja.

Ministarstvo spoljnih poslova Svenije pozdravilo je odluku o imenovanju novih sudija.

XS
SM
MD
LG