Dostupni linkovi

Srbija, BiH i Makedonija zatražiće zasedanje CEFTE


Srbija, BiH i Makedonija će zatražiti hitno zasedanje Cefte ako blokada graničnih prelaza sa Hrvatskom ne bude ukinuta - dogovoreno je u telefonskom razgovoru srpskog ministra trgovine Rasima LJajića sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem i zamenikom ministra ekonomije Makedonije Hristijanom Delevim.

LJajić, Šarović i Delev su se saglasili da je neophodno da Hrvatska što hitnije odblokira prelaz Batrovci – Bajakovo za celokupan saobraćaj jer šteta koju trpe Srbija, BiH i Makedonija meri se milionima evra.

Iz Ljajićevog kabineta ocenjuju da bi dalja primena ove “diskriminatorske” hrvatske mere mogla da ugrozi ekonomije Srbije, BiH i Makedonije, koje su među vodećim spoljnotrgovinskim partnerima Hrvatske.

LJajić je o ovom problemu razgovarao i sa ambasadorom Turske Mehmedom Kemalom Bozajem, koji je istakao da turska privreda trpi veliku štetu zbog blokade i da očekuje da saobraćaj što pre bude normalizovan, s obzirom na to da je u koloni dugoj 20 kilometara i veliki broj turskih kamiona.

XS
SM
MD
LG