Dostupni linkovi

Sijarto: Milanoviću, ostavi Srbe i Mađare na miru!


Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto poručio je hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću da ostavi i Srbe i Mađare na miru, da vlade Srbije i Mađarske nikada nisu imale dogovor oko smera u kojem će se kretati migranti, te da predizbornu kampanju vodi unutar Hrvatske.

"Razumem da je u Hrvatskoj već počela predizborna kampanja, pa imam samo jedan zahtev hrvatskom premijeru, a to je da nas ostavi na miru. I Srbe i Mađare po tom pitanju. Mi nećemo da glasamo na hrvatskim izborima i nas ne mora da uverava u bilo šta, već neka predizbornu kampanju vodi unutar granica Hrvatske", rekao je Sijarto u intervjuu za Tanjug.

Upitan da li su tačne optužbe Milanovića da Mađarska i Srbija imaju dogovor da usmeravaju migrante u Hrvatsku, Sijarto tvrdi da Mađari nikada nisu imali konsultacije o tome u kom smeru će migranti iz Srbije ići.

"Nikada nismo imali dogovor sa Vladom Srbije oko rute migranata. Niti bilo šta vezano za Hrvatsku. Zašto bi to radili? Kad se sretnemo sa članovima Vlade Srbije ili premijerom Aleksandrom Vučićem, pričamo o našoj saradnji, a ne o Hrvatskoj. Zašto bi?!", rekao je Sijarto.

On je istakao da je ultimatum koji je Hrvatska postavila srpkim vlastima, da ako ne pošalju migrante u Mađarsku, Hrvatska neće da otvori granične prelaze, apsolutno protiv evropskih vrednosti, solidarnosti i ponašanja.

XS
SM
MD
LG