Dostupni linkovi

Indija pokreće istragu o “Folkvagenovim” vozilima


Indijska Vlada zatražila je od Asocijacije za automobilsku industriju Indije (ARAI) da utvrdi da li su "Folksvagenovi" dizelski motori u ovoj zemlji opremljeni softverom koji je nemački proizvođač iskoristio da prikrije stvarnu emisiju štetnih gasova na američkom tržištu.

Nemački proizvođač automobila "Folksvagen" priznao je prošle sedmice da je u 11 miliona vozila sa dizelskim motorima prodatim širom sveta ugrađen softver koji tokom testova prikriva stvarne emisije štetnih gasova.

"Folksvagen" je priznao da su ta vozila emitovala 20 puta više gasa sa efektom staklene bašte nego što su to pokazala standardna merenja.

"Želimo da znamo da li ono što se dogodilo u SAD može da se dogodi u Indiji ili ne. U slučaju da je 'Folksvagen' koristio isti softver ovdje u Indiji, Vlada želi da ARAI utvrdi da li njihovi automobili ispunjavaju norme emisije štetnih gasova ili ne", piše list, pozivajući se na Vladine zvaničnike.

Slične istrage pokrenute su širom EU, u Kanadi i Južnoj Koreji, a iz Australije je saopšteno da nadležne službe pažljivo prate situaciju.

XS
SM
MD
LG