Dostupni linkovi

AFP: Skandal s Folksvagenom dao krila protivnicima dizela


Folksvagenova prevara s dizel-automobilima, mada tek obelodanjena, već je dala novu snagu kritičarima tog goriva, iako njegovo korišćenje proizvođači automobila brane borbom protiv zagrevanja klime. Na pitanje AFP, proizvođači automobila nisu bili rečiti o pogonu na dizel, šest dana nakon početka afere s Folksvagenom čiji je direktor Marti Vinterkorn već podneo ostavku.

Mada se skandal s falsifikovanjem emisije oksida azota (NOx) odnosi na 11 miliona automobila VW, bivši šef Renoa, Lui Švajcer ne skriva zabrinutost auto-industrije za sudbinu tog goriva u celini. "Bilo bi katastrofalno ako bi se zaključilo da dizel mora da umre", rekao je Švajcer.

To su već rekli neki političari: "Čist dizel ne postoji!", uzviknula je ove nedelje Emanuel Kos, šefica francuske stranke Zelenih EELV, zahtevajući "zabranu dizela (u Francuskoj) od 2025. godine".

Tokom posete Londonu, ministar privrede Francuske, Emanuel Macron rekao je da "ne treba poleteti i sve pobrkati" i podsetio da je slučaj VW "nije prevara koja se odnosi na sam motor ili na sam princip dizela". A u javnom mnjenju većina od 59,6 odsto kaže da ne misli da je dizel "čist motor", po anketi objavljenoj u sredu na sajtu "Caradisiac".

"Dizel je na meti vlasti i posebno nekih aktivista za zaštitu okoline, a slučaj Folksvagen to neće popraviti, već, naprotiv, može pojačati napad", rekao je za AFP Meisa Tal, iz konsultantske firme "Kurt Salmon".

Taj stručnjak za auto-industriju upozorava da izbor kupaca između pogona na dizel i benzin zavisi i od stava zakonodavaca. "Kupovnu (dizela) su u mnogome olakšale subvencije" davane na to gorivo godinama, rekao je on.

Slučaj VW je nastao tri nedelje po stupanju na snagu novih evropskih standarda o smanjenju zagađenja, "Evro 6" koji nameće još strože ograničenje za NOx (azot-monoksid i dioksid).

I evropski proizvođači, okupljeni u organizaciji ;ACEA, tvrde da su dizel vozila koja emituju manje CO2 od svojih benzinskih ekvivalenata, od suštinskog značaja za postizanje cilja od 95 grama po kilometru do 2020. godine. "

Čak i pre najnovije afere, udeo dizela u prodaji novih automobila u Evropi je opadao: sa 55,2 odsto 2011. godine, došao je 2014. na 53 odsto, prema ACEA.

Napadati nove dizel motore je besmisleno, tvrde proizvođači, jer bi to značilo da je sadašnji vozni park problematičan: Više od 250 miliona privatnih automobila je u Evropskoj uniji, starih prosečno po skoro 10 godina, kaže ACEA, a 41 odsto od toga radi na - dizel.

XS
SM
MD
LG