Dostupni linkovi

Mesić: Ne oživljavajmo retoriku i politiku iz 1990-ih


Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izrazio je danas zabrinutost zbog zaoštravanja odnosa između Srbije i Hrvatske.

"Nema nikakvog opravdanja da se pripremljenost ili nepripremljenost za suočavanje sa sve većim brojem izbeglica, bilo u Srbiji, bilo u Hrvatskoj koristi kao alibi za oživljavanje ne samo retorike, nego i politike kojih se sećamo s početka 90-ih godina 20. veka", upozorio je Mesić u izjavi koju je prenela agencija Hina.

On je ukazao na veliku odgovornost i političara, i medija za svaku izgovorenu ili napisanu reč, i ocenio da su normalni odnosi Hrvatske i Srbije ključni za normalizaciju prilika na području bivše Jugoslavije.

"Ključno je da se obe strane, ali i Evropska unija koja još ne drži situaciju čvrsto pod kontrolom, vrate osnovnom pitanju, a to je sudbina desetina hiljada ljudi koji beže pred ratom, nemaštinom i besperspektivnošću, kako s Bliskog istoka, tako i iz Afrike", naveo je bivši hrvatski predsednik.

Mesić je ukazao da "postupanje prema izbeglicama nije i ne sme da bude način za sticanje unutrašnjo-političkih poena, već za dokazivanje zrelosti, civilizovanosti, tolerancije i humanosti".

XS
SM
MD
LG