Dostupni linkovi

Slovenija: Ministrici unutarnjih poslova izglasano povjerenje


Slovenskoj ministrici unutarnjih poslova Vesni Gjerkeš Žnidar parlament je u četvrtak izglasovao povjerenje, odbivši interpelaciju oporbe kojom se tražila njena ostavka zbog navodnog nesnalažnja u migrantskoj krizi, a osobito zbog afere Haradinaj koja je po tvrdnjama oporbe bila međunarodni skandal koji je Sloveniji nanio i ekonomsku štetu.

Za ostanak ministrice na položaju glasovalo je 50 zastupnika, a za njenu ostavku 25, uglavnom zastupnici nekih oporbenih stranaka.

Dio oporbe je u višesatnoj raspravi naveo da se ministrica unutarnjih poslova nije snašla u krizi s migrantima na slovenskoj granici i da je presporo reagirala na migrantski val, ne osiguravši pravu komunikaciju s građanima i normalno djelovanje policije.

Udružena ljevica (ZL), jedina parlamentarna stranka koje se zauzimala za otvaranje koridora preko Slovenije za izbjeglice i migrante optužila ju je za nebrigu prema migrantima koji su danima držani pred slovenskom granicom, te osudila njene izjave da će Slovenija inzistirati da kao čuvarica europske schengenske granice brani i cijelu Europu kako bi se u njoj mogao normalno odvijati promet ljudi i roba.

Ministrica je u svojim odgovorima oporbi tvrdila da je i u aferi Haradinaj i u postupcima prema migrantima djelovala prema slovenskim i europskim zakonima i da je interpelacija protiv nje neumjesna i da ju je iz političkih razloga potaknula Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša.

XS
SM
MD
LG