Dostupni linkovi

CG: Usvojen Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom


Skupština Crne Gore usvojili su večeras Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, kojim je proširen katalog krivičnih djela u odnosu na mogućnost konfiskacije imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

Zakon o oduzimanju imovinske koristi pribavljene kriminalonom djelatnošću crnogorski ministar pravde Zoran Pažin ocijenio je veoma zahtjevnim za svakodnevnu primjenu, ali su, kako je naveo, benefiti koje će društvo imati njegovom valjanom primjenom izuzetno veliki.

Pažin je naveo da je to jedan od najsloženijih pravnih tekstova koji se našao u Skupštini i jedan od krucijalnih zakona za borbu protiv kriminala i korupcije na visokom nivou.

"On je multidisciplinaran jer obuhvata ne samo znanja iz oblasti materijalnog i procesnog prava, nego i iz građanskog, upravnog, privrednog i ustavnog prava", pojasnio je Pažin.

Prema njegovim riječima, od ključnog značaja je da se pod oduzimanjem imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću podrazumijeva i privremeno oduzimanje imovine, kao i pljenidba pokretne imovine, a s druge strane i trajno oduzimanje.

"I to sve one imovine koja je u vremenskoj povezanosti sa vršenjem krivičnih djela i za koju postoje druge okolnosti koje su od pravnog značaja za njeno oduzimanje", precizirao je Pažin.

XS
SM
MD
LG