Dostupni linkovi

Dragi: Nema opasnosti po stabilnost evrozone


Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi izjavio je danas da u ovom trenutku ne postoji opasnost po finansijsku stabilnost evrozone koja bi mogla da proizadje iz veoma niskih kamatnih stopa koje su trenutno na snazi u bloku jedinstvene valute, prenosi Frans pres.

"Svestan sam da mnogi od vas prate potencijalne efekte niskih kamatnih stopa po finansijsku stabilnost. Dozvolite mi da istaknem da mi pomno pratimo opasnosti po finansijsku stabilnost, ali u ovom trenutku ne uočavamo njihovu pojavu", rekao je Dragi u obraćanju Komitetu evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja u Briselu.

Dragi je napomenuo i da je ECB potrebno dodatno vreme kako bi procenila da li je potrebno povećanje aktuelnog programa otkupa obveznica zemalja članica u vrednosti od 1.000 milijardi evra, izveštava agencija Rojters.

"Program otkupa aktiva ima dovoljnu fleksibilnost. Mi samo prilagođavamo njegov obim i trajanje u slučaju da novi monetarni podsticaji budu potrebni", izjavio je on.

"Potrebno je više vremena kako bismo uvideli da li je gubitak zamajca privrednog rasta na tržištima u usponu privremene ili trajne prirode, i kako bismo procenili koji se to činioci kriju iza pada globalnih cena sirovina i iza poslednje epizode ozbiljnih finansijskih turbulencija", dodao je Dragi.

Za stabilizaciju inflacije u okviru zacrtanog cilja ECB-a od nešto ispod 2,0 odsto će, prema njegovoj oceni, trebati više vremena od prvobitno najavljenog, navodi britanska agencija.

XS
SM
MD
LG