Dostupni linkovi

Burkhard: Sandžak važan, ali zanemaren region Srbije


Šef Misije OEBS u Srbiji Peter Burkhard izjavio je danas da je Sandžak veoma važan, ali zanemaren region i dodao da bi Srbija trebalo da iskoristi njegov multikulturalni karakter.

"Geografski posmatrano, Sandžak se nalazi na periferiji, udaljen od glavnih saobraćajnica. U Novom Pazaru ima znatno manje predstavništava državnih institucija nego u drugim gradovima slične veličine. Zbog toga je OEBS otvorio kancelariju u ovom gradu i želimo da našim prisustvom ukažemo na ovaj region", rekao je Burkhard.

On je dodao i da OEBS u Srbiji pokušava da sprovede projekte koji se odnose na reformu policijskog sistema, vladavinu prava, medije i društvenu zajednicu, a da je za sandžačke opštine u planu projekat za formiranje i unapređenje lokalnih saveta za bezbednost.

"Bezbednost građana ne zavisi samo od policije, ona je samo jedan od elemenata koji utiču na to. Bezbednost je znatno širi pojam, to je i pitanje saobraćaja, životne sredine ili zdravstva. Zato smatramo da su saveti za bezbednost dobar model u okviru kojeg bi se radilo na ovim pitanjima", izjavio je Burkhard.

Burkhard se prilikom trodnevne posete Sjenici i Novom Pazaru sastao sa predstavnicima lokalnih samouprava, Islamske zajednice u Srbiji, Bošnjačkog nacionalnog veća, medija, nevladinih organizacija, kao i učenicima.

XS
SM
MD
LG