Dostupni linkovi

Poljska: Glasanje protiv kvota besmislen otpor


Šef poljske diplomatije odbio je kritike iz Češke i Slovačke da se Višegradska grupa raspala zato što je Poljska prihvatila kvote za preraspodelu izbeglica.

Šetina je odbacio kritike članica Višegradske grupe, Češke i Slovačke, navodeći da je glasanje protiv kvota samo besmislen i simboličan otpor.

"Otpor Poljske kvotama juče imao bi smisla da je postojala šansa da blokiramo taj plan. A takve mogućnosti nije bilo. Bile bi to prazne reči i demonstracija", rekao je Šetina poljskoj televiziji TVP.

On je upozorio da su ministri unurašnjih poslova Češke, Slovačke i Mađarske znali od početka kako će glasati Poljska ako budu ispunjeni njeni uslovi, inače zajednički za celu Višegradsku grupu i to pre svega da jučerašnja preraspodela ne postane osnov za neku dalju automatsku relokaciju novih izbeglica po kvotama, kakav je bio prvobitni plan Evropske komisije.

"Uspeh je što su u Briselu odbijene obavezujuće kvote. Nema šanse da se tako razgovara s Poljacima, jer Poljacima ne može ništa da se nameće. Ponosni smo što možemo da se osećamo kao Evropljani u teškoj situaciji", kazao je Šetina.

Beata Šidlo iz opozicione konzervativne stranke Pravo i Pravda kritikovala je popuštanje Poljske i glasanje o relokaciji izbeglica zajedno sa "starom Evropom", a protiv Češke, Slovačke, Mađarske i Rumunije.

Šidlo, koju su poljski konzervativci predložili za premijerku Poljske ako, kako izgleda sve sigurnije, pobede na parlamentarnim izborima u oktobru, upozorila je da se Poljska obavezala juče da primi oko 5.000 izbeglica, ali da je prethodno ponudila preuzimanje još 2.000.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG