Dostupni linkovi

Sijarto: Milanović da ne uvlači Mađarsku u svoju izbornu kampanju


Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da ni srpska niti mađarska vlada neće dozvoliti da u migrantskoj krizi stradaju odnosi te dve zemlje i preporučio hrvatskoj Vladi da dragoceno vreme upotrebi na zbrinjavanje migranata, umesto što ga troši na nezaslužene kritike Mađarske i Srbije.

Ističući da su kritike hrvatskog premijera Zorana Milanovića neprimerene, Sijarto je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Senti, podsetio da je Mađarska do sada primila 230.000 migranata.

"Hrvatski sistem se raspao za 24 sata. Ako bi se hrvatska Vlada manje bavila napadima na Mađarsku i ostale susedne zemlje, možda bi izdržao taj njihov sistem za snabdevanje izbeglica čak i dva dana. Očito je da hrvatski premijer Zoran Milanović svoje dragoceno vreme koristi da bi bez razloga kritikovao Mađarsku, a ponekad i Srbiju", rekao je Sijarto.

Povodom Milanovićeve ideje da Srbija treba da preusmerava migrante u Mađarsku, Sijarto je rekao da hrvatski premijer svoju izbornu kampanju treba da vodi u Hrvatskoj i da ne uvlači u to Mađarsku.

On je ocenio da je nepošteno postavljati Srbiji takve uslove i zahvalio Srbiji što nije podlegla tom ultimatumu, ističući da prijateljstvo i saradnja Srbije i Mađarske nikada nisu bili tako dobri kao danas, za šta zaslugu snose premijeri Vučić i Viktor Orban.

Šef mađarske diplomatije istakao je da migrantska kriza u srednjoj Evropi izaziva i ekonomsku krizu i ocenio da se formira novi svetski poredak.

On je ukazao da sistem kvota o kome se dogovara EU nije moguće realizovati jer destabilizovano nekoliko zemalja - Libija, Sirija, Jemen, u tolikoj meri da talas izbeglica koji pogađa Evropu ima stalno nove nastavke, a oko 120 miliona ljudi čeka i može da postane deo tog migracionog talasa.

Sijarto je rekao da Mađarska predlaže Evropi da ponovo uspostavi kontrolu nad svojim granicama i uspostavi "evropsku snagu" koja bi zaštitila granicu Grčke.

XS
SM
MD
LG