Dostupni linkovi

Obama proglasio vanrednu situaciju zbog požara na severu Kalifornije


Predsednik SAD Barak Obama proglasio je jutros vanrednu situaciju zbog velikog šumskog požara koji je na području Lejk kauntija, u severnoj Kaliforniji, uništio 1.200 kuća, uz pogibiju troje ljudi.

Na osnovu proglašenja vanredne situacije, na raspolaganje se stavljaju federalna novčana sredstva za čišćenje i obnovu, uključujući sredstva za privremeni smeštaj stanovništva i opravku kuća.

Požar koji je 12. septembra izbio u Lejk kauntiju, 145 kilometara od San Franciska, spada u najrazornije u istoriji Kalifornije. Pošto je opustošio 306 kvadratnih kilometara spaljene zemlje, požar je limično pod kontrolom.

Hiljade ljude su izbegle pred požarom, a uz tri poginula, dva čoveka se vode kao nestala, saopšteno je iz kancelarije šerifa Lejk kauntija.

U nekim oblastima i dalje važi naređenje za evakuaciju koje je izdato pre više od nedelju dana.

U toku je uklanjanje krša i ostataka drveća, kao i popravka elektromreže.

Guverner Kalifornije Džeri Braun je zatražio uvođenje vanredne situacije za još jedan požar, na području Kalaverasa i Amadora 200 kilometara istočno od San Franciska. Tu je izgorelo 285 kvadratnih kilometara zemljišta, a i taj požar je delimično savladan.

Širom SAD gori dvadeset "mega-požara" koji su do sada uništili 36.000 kvadratnih kilometara rastinja.

XS
SM
MD
LG