Dostupni linkovi

Filipini: Oteto troje stranih turista


Nepoznat napadač oteo je jutros dvoje kanadskih turista, upravnika ljetovališta iz Norveške i Filipinku iz popularnog odmarališta na jugu Filipina, navode vojni izvori.

Kapetan filipinske vojske Alberto Kaber izjavio je da ih je napadač držao na nišanu tokom napada koji se dogodio juče u odmaralištu na Samalskom ostrvu, u blizini grada Davao, najvećeg na jugu Filipina.

Vojni i policijski službenici bili su iznenađeni najnovijim napadom koji ukazuje na nestabilnu bezbjednosnu situaciju na jugu zemlje, uprkos nedavno pokrenutim mirovnim inicijativima sa islamističkim pobunjenicima.

Već više od deset godina region Davao važi za relativno mirno područje. Mirovni sporazum je potpisan 2014.godine sa najvećom muslimanskom pubunjeničkom grupom na jugu Filipina. Time je završen 45-godišnji konFlikt u kojem je poginulo 120.000 ljudi, a dva miliona raseljeno.

"Četvoro ljudi je oteto, ali mi ne znamo koja grupa stoji iza napada", rekao je Kaber novinarima, dodavši da je u vrijeme napada u odmaralištu boravilo oko 30 stranih turista.

Tokom 2001. godine, islamistički militanti iz grupe Abu sajaf, povezani sa Al kaidom, su pokušali, ali nisu uspjeli da otmu strane turiste u odmaralištu Perl farm, na Samalskom ostrvu. Tom prilikom su u borbi sa napadačima poginula tri pripadnika službe obezbjeđenja.

XS
SM
MD
LG