Dostupni linkovi

Višegradska grupa za sporazum o izbjegličkoj krizi


Četiri istočne članice Evropske unije (EU) - Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka - koje se protive fiksnim kvotama za prihvat migranata u zemlje Unije, saopćile su u ponedjeljak da su riješene da sklope sporazum sa zapadnim partnerima o rješenju izbjegličke krize.

"Svi koji smo se ovdje sastali, apsolutno smo riješeni da sutra dogovorimo zajednički stav", rekao je šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek, poslije razgovora s mađarskim, poljskim i slovačkim kolegom u Pragu, dan prije ključnih pregovora ministara EU o izbjegličkoj krizi.

"Svjesni smo da je Evropi potrebna zajednička akcija, kako bi ubrzala pronalaženje rješenja ove izuzetno hitne situacije", naveo je Zaoralek.

Sastanku takozvane Višegradske grupe (V4), posvećenom neslaganju u okviru EU po pitanju izbjegličke krize, prisustvovali su i šefovi diplomatija Letonije i Luksemburga, podsjetio je AFP.

"Učinit ću sve što mogu da predložim nešto s čim svih 28 zemalja - podvlačim, svih 28 zemalja - mogu da se slože. To je moj zadatak, to je smjer kojim ću sutra ići", rekao je novinarima ministar vanjskih poslova Luksemburga Žan Aselborn, čija zemlja predsjedava EU-om.

Ministri unutrašnjih poslova EU sastat će se sutra, u nadi da će postići napredak prije vanrednog samita Unije u sredu.

XS
SM
MD
LG