Dostupni linkovi

Folksvagen povlači 500.000 vozila


Američke vlasti naredile su njemačkom proizvođaču automobila "Folksvagenu" da povuče sa tržišta blizu 500.000 vozila u kojima je postavljen sofisticirani softverski uređaj koji prikriva nivoe zagađenja, odnosno nivoe emisije štetnih gasova.

Zahvaljujući tom uređaju vozila mogu da proizvedu i do 40 puta više štetnih gasova nego što je dozvoljeno.

Američka Agencija za zaštitu okoline /EPA/ optužila je "Folksvagen" da je instalisao takozvani poremećajni uređaj /defeat device/ odnosno softver koji značajno smanjuje emisije azotnog oksida, ali samo kada automobili prolaze kroz stroge testove emisije.

"U tim automobilima ugrađen je softver koji isključuje kontrolu emisije kada se vozi uobičajeno, a uključuje ga kada vozilo prolazi testove emisije", rekla je Sintija Đajls iz Epe. Ona je dodala da "Folksvagen" za to mora da snosi odgovornost.

" 'Folksvagen' prikriva činjenice od Epe, države Kalifornija i potrošača. Nismo tako nešto očekivali od 'Folskvagena' ", rekla je ona.

Sintija Đajls je istakla da je upotreba poremećajnih uređaja u automobilima da bi se izbjegli važeći standardi čistog vazduha nezakonita i predstavlja opasnost po javno zdravlje.

XS
SM
MD
LG