Dostupni linkovi

Šef japanske diplomatije u nedelju u poseti Rusiji


Šef japanske diplomatije Fumio Kišida od sutra boravi u dvonevnoj poseti Rusiji gde će s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom razgovarati o mirovnom sporazumu koje dve zemlje nisu potpisale posle Drugog svetskog rata zbog spora oko Kurilskih ostrva, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Kurilska ostrva su sporna tačka u odnosima Moskve i Tokija, pošto je taj arhipelag Sovjetski Savez anektirao od Japana na kraju Drugog svetskog rata, uz odobrenje i po odluci velikih sila. Kurilska ostrva Rusi zovu Južnim Kurilima, a Japan Severnim teritorijama.

Sovjetski lider Nikita Hruščov nudio je Japancima dva ostrva, ali su oni insistirali na sva četiri. Kako je danas prenela ruska agencije TASS, Lavrov i Kišida će razgovarati i o unapređenju ekonomskih odnosa.

"Kišida će boraviti u Moskvi od 20. do 22. septembra i učestvovaće na sastanku rusko-japanske komisije o trgovini i privredi", navodi se u saopštenju. Kišida i Lavrov će pored ekonomskih odnosa razgovarati i o aktuelnim međunarodnim temama.

XS
SM
MD
LG