Dostupni linkovi

Papa danas kreće u posetu Kubi i SAD


Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo kreće danas u desetodnevnu posetu Kubi i SAD koja je ocenjenja kao jedna od njegovih "najdelikatnijih putovanja" otkako je izabran za poglavara Rimokatoličke crkve, ocenile su svetske agencije.

Papa danas stiže u Havanu, a posle posete Kubi gde ostaje do 22 septembra,posetiće SAD, američki Kongresi i Ujedinjene nacije (UN).

Papa Franjo danas počinje četvrodnevnu posetu Havani, a ona je posebno važna jer poglavar Rimokatoličke crkve doprinosi otopljavanju odnosa SAD i Kube, koje su nedavno posle 50 godina ponovo uspostavile diplomatske odnose.

Za poslednjih 17 godina poglavari Rmokatoličke crkve posetili su Kubu tri puta.

Očekuje se da će rimokatolički poglavar u Havani biti srdačno primljen, jer tamošnji režim samo može da izvuče korist iz ove posete i zahvalan je papi na ulozi koju je imao u pomirenju ove ostrvske države sa SAD, ocenili su analitičari.

Posle ranijih poseta Jovana Pavla Drugog i Benedikta Šesnaestog, Kubanci će u još većem broju pratiti papine govore o pomirenju, a papa Franjo bi trebalo da poseti tri grada, Havanu, Olgin i Santijago de Kubu.

Posle posete Kubi, u SAD će dolazak aktuelnog "društveno radikalnog" pape izazvati pored velikog interesovanja i moguće negativne reakcije.

XS
SM
MD
LG