Dostupni linkovi

Brisel sprema paket pomoći Ankari


EU priprema značajan paket pomoći za Tursku da bi joj pomogla u troškovima oko smještaja gotovo dva miliona sirijskih izbjeglica, rekao je danas ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn.

Aselborn je, govoreći na konferenciji za novinare sa svojim turskim kolegom Feridunom Sinirliogluom, naglasio da je odgovornost EU da finansijski podrži zemlju suočenu sa problemom.

"Uvjeren sam da će ove sedmice biti definisan paket za pomoć Turskoj", istakao je Aselborn, dodajući da se očekuje da će iznos biti "značajan".

Turska i Liban nose najveći teret izbjegličke krize uzrokovane ratom u Siriji. Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus izjavio je danas da je Ankara od 2011. godine potrošila 6,6 milijardi evra na pomoć izbjeglicama iz Sirije.

"Zaista moramo da počnemo dijeliti teret. Ne radi se o tome da želimo da potkupimo Tursku da blokira put onima koji žele da dođu u Evropum, već da treba, u jednu ruku, pružiti podršku, a u drugu, izbjeći anarhiju kakvu smo vidjeli na granicama gdje su azilanti ulazili", naveo je Aselborn, čija je zemlja na čelu predsjedništva EU.

XS
SM
MD
LG