Dostupni linkovi

Hrvatska: Do 9 sati ušlo 14.052 migranta


U Hrvatsku do 9 sati ušlo 14.052 migranta, a Ministarstvo zdravlja Hrvatske selektivno je proglasilo tzv. zeleno stanje pripravnosti, to jest 24-satno dežurstvo na pojedinim mjestima, objavio je hrvatski MUP.

"Situacija u Tovarniku u svezi migranata danas je bolja nego jučer ali naša zabirnutost i dalje je velika jer migranti neprestano i dalje pristižu", izjavio je predsjednik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemke županije župan Božo Galić u petak nakon sjednice stožera upozorivši kako se u Tovarniku događa humanitarna kriza koja prijeti da preraste u katastrofu.

"Situaciju oko migranata treba rješavati u dogovoru s EU i mišljenja sam da se granica mora barem privremeno zatvoriti dok se ova situacija ne riješi", kazao je Božo Galić, istaknuvši kako ne postoji nikakav kontakt između županijskog i državnog stožera za nadzor situacije oko migranata, koji djeluje iz Starih Kunjevaca kod Vinkovaca.

"Meni je kao županu iznimno stalo da građani ove županije ostanu sigurni. Naš stožer čini što može i mi smo uvijek spremni pružiti pomoć.

Puno bismo manje problema imali kada bi postojala suradnja između naša dva stožera, ali nas nitko ništa ne pita", požalio se župan Galić dodajući kako očekuje da se do subote iz Tovarnika izmjeste svi migrinati kako bi mještani što prije mogli nastaviti s normalnim životom.

"Aktivirali smo Civilnu zaštitu i mještani pokušavaju živjeti normalno, iako ih ova situacija sve više opterećuje.

Naš kraj je poljoprivredni, ljudi bi išli u polja, a sada su svuda oko nas migranti koji se danas mogu vidjeti i u središtu sela", kazala je načelnica općine Tovarnik Ruža Veselčić Šijaković.

Po njezinim riječima, općinske vlasti dogovorile su dovoz većeg broja kemijskih zahoda i kontejnera kako bi se prikupio otpad kojim su prekrivene cijele ulice kroz koje prolaze i gdje borave migranti.

U Tovarniku se trenutačno nalazi nekoliko tisuća migranata koji, nakon što su zatvoreni granični prijelazi pa i prijelaz Tovarnik-Šid, u to srijemsko mjesto s oko 1500 stanovnika pristižu kroz polja i kukuruzišta tako da ih je danas, za razliku od srijede kada je njihov dolazak bio pod kontrolom policije, može vidjeti svuda po Tovarniku.

XS
SM
MD
LG