Dostupni linkovi

Mektić: BiH ima kapaciteta da primi pet hiljada izbjeglica


Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da će u slučaju ulaska izbjeglica i migranata u BiH država biti primorana da zatvori granicu nakon što budu popunjeni svi kapaciteti za njihov smještaj, a ne bude postojao koridor kojim bi oni mogli nastaviti put prema zapadnoj Evropi.

Pojasnio je da nakon zatvaranja granice između Srbije i Mađarske postoji mogućnost da bude zatvorena i granica između Srbije i Hrvatske što bi značilo da oni koji uđu u BiH nemaju gdje dalje otići.

Mektić je istakao da je BiH spremna da osigura tranzit za izbjeglice i migrante ukoliko bude uspostavljen koridor za njihov prolazak prema zapadnoj Evropi, te da im u tom tranzitu pruži svu neophodnu pomoć i podršku.

Precizirao je da BiH trenutno ima kapacitete za smještaj do pet hiljada tih osoba, te da još nijedna nije uočena na bh. granicama.

Po Mektićevim riječima najizglednija mogućnost da izbjeglice pređu granicu BiH postoji na području Bijeljine, dok za područje Trebinja to nije izgledno.

XS
SM
MD
LG