Dostupni linkovi

Apel za solidarnost sa izbeglicama


Skoro 100 uglednih ličnosti, državnika i umetnika postkomunističke "nove" Evrope uputilo je u otvorenom pismu apel žiteljima i vladama zemalja regiona da u ime čovečnosti prestanu da odbijaju pomoć i solidarnost sa izbeglicama i da se sete da su upravo Poljaci, Česi, Slovaci, Madjari i drugi bili svojevremeno ti koji su kucali na vrata "stare" Evrope. "Stojimo pred humanitarnom katastrofom ogromnih razmera. Stotine hiljada ljudi koji beže sa Bliskog istoka i Afrike traže u našoj zajedničkoj Evropi spas, bezbednost, uslove za normalan život. Nedavno smo mi kucali na njena vrata. Naš odogovor ne ;može da bude odbijanje", stoji u apelu koji su potpisali izmedju ostalih bivši poljski predsednici Bronjislav Komorovski i Aleksandar Kvašnjevski, slavni režiseri Jirži Mencl i Rajko Grlić, književnici Dubravka Ugrešić i Adam Zgajevski.

Nekadašnji predsednici, premijeri, ministri spoljnih poslova, umetnici, aktivisti nevladinih organizacija od Letonije na severu do Bugarske na jugu upozorili su ;da postkomunistička Evropa ne sme da podriva evropsku solidarnost i da ne sme da izaziva ponovne podele, ovog puta moralne.

"Danas se vraća podela ujedinjene Evrope. Ovog puta ima moralnu dimenziju. Odnosi se na našu sposobnost da iskažemo saosećanje i praktičnu pomoć očajnim izbeglicama. Naravno, nismo mi odgovorni za destabilizaciju i raspad država iz kojih dolaze danas izbeglice... Ali to da iskažemo saosećanje i volju da pomognemo - to je naša ljudska obaveza," stoji u apelu.

Potpisnici, 95 ličnosti iz baltičkih zemalja, Višegradske grupe, Rumunije i Bugarske apeluju na sugradjane i na vlade da se ne odriču odgovornosti za Uniju kao celinu tako što će okretati glavu od ljudske nesreće.

"Odbijajući pomoć negiramo ideju evropske solidarnosti. Dovodimo u pitanje istovremeno i solidarnost drugih naroda sa našim zemljama. To znači da podrivamo temelje na kojima više od četvrt veka gradimo našu bezbednost, šanse za razvoj, nadu da ćemo se iščupati iz istorijskog prokletstva ratova, tudje okupacije i bede", upozorava apel uglednih javnih ličnosti Srednje Evrope.

XS
SM
MD
LG