Dostupni linkovi

Dačić traži izvinjenje Mađarske zbog napada na ekipu RTS


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zatražio je od Mađarske da utvrdi odgovornost za napad na televizijsku ekipu Radio-televizije Srbije (RTS), navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Mađarskoj je večeras upućen protest zbog napada na novinare RTS-a od strane mađarske policije, sa zahtevom da se utvrdi odgovornost i da se ovakvi incidenti više ne ponavljaju. Mađarska i Srbija imaju prijateljske odnose i treba učiniti sve da se oni i u ovim kriznim situacijama sačuvaju", navodi se u izjavi ministra Dačića.

Mađarska policija pretukla je ekipu Radiotelevizije Srbije, koja je izveštavala sa granice na Horgošu i polomila im opremu, iako su im rekli da su novinari srpske nacionalne televizije.

U eskalaciji nemira, negde oko 17.30, povređena je novinarka RTS-a Jovana Đurović koju je mađarska policija pretukla, a lekari Hitne pomoći ukazali su joj prvu pomoć, javio je izveštač RTS-a.

Prema rečima novinara RTS-a, policajci nisu prestali da ih tuku, iako su ih oni upozoravali da su novinari srpske nacionalne televizije.

Mađarska policija je u više navrata bacala suzavac i pucala vodenim topovima na izbeglice, koji su pokušali da probiju kapiju i uđu na teritoriju Evropske unije.

XS
SM
MD
LG