Dostupni linkovi

Stefanović: Srbija šalje dodatne policijske snage na granicu sa Mađarskom


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović saopštio je danas da će uputiti dodatne policijske snage na granicu sa Mađarskom kako bi bili spriječeni dalji napadi na mađarsku policiju, kao i da je Srbija uputila protestnu notu Mađarskoj zbog upotrebe suzavca protiv migranata koji je zahvatio i dio teritorije Srbije.

"Cilj je da se spriječe dalji napadi na mađarsku policiju sa naše teritorije i da se na human i pristojan način odvoje migranti od ograde od mađarske policije. Učinićemo sve da incidenata više ne bude, ali voleli bismo i kada bi mađarske kolege manje agresivno postupale prema migrantima. Tada bi situacija bila lakša za kontrolu", navodi se u saopštenju MUP-a.

Ministar je reako i da sa mađarskim kolegama pregovara u cilju uspostavljanja potpunog mira i stabilnosti u graničnom pojasu i kako se incidenti sa bacanjem suzavca i upotrebom vodenih topova ne bi ponovio.

Stefanović je kazao da Srbija od Evropske unije (EU) očekuje odgovor za rješenje ove krize i da je to nešto na čemu insistira, jer ne može sama da se nosi sa ovim problemom.

"Od Evrope očekujemo odgovor, kako ćemo ovaj problem zidova, žica, nasilja, riješiti što prije, jer je to ne samo u interesu Srbije i Mađarske, koje nemaju međusobni bilateralni problem, već u interesu čitave Evrope", naveo je Stefanović.

On je dodao da policija Srbije vraća izbjeglice, koji to žele u prihvatni centar u Kanjiži, odakle mogu da krenu bilo kojim drugim pravcem koji izaberu.

Mađarska je danas tražila od vlasti u Srbiji da preduzmu mjere protiv izbjeglica koji napadaju mađarsku policiju na granici sa Srbijom.

Policija s mađarske strane granice upotrijebila je suzavac i vodene topove pošto je više stotina izbjeglica probilo ogradu od bodljikave žice.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da je šokiran upotrebom vodenih topova i suzavca protiv izbjeglica.

XS
SM
MD
LG